1.Evaluare a punctelor forte
Cum afli ce job ti se potriveste? Doar pentru ca nu stii ce cariera iti doresti nu inseamna ca nu stii la ce te pricepi. O modalitate excelenta de a te concentra asupra abilitatilor tale este sa faci o lista cu punctele tale forte. Daca acest lucru nu va vine natural, cereti parerea unui prieten sau unui coleg de incredere. Sau consultati o resursa de autoanaliza, cum ar fi testul de personalitate Myers-Briggs.
O privire activa asupra a ceea ce te pricepi si a ceea ce te face sa te simti bine din punct de vedere al personalitatii este o modalitate puternica de a evalua o optiune de cariera care sa se potriveasca si sa completeze aceste puncte forte.
Bineinteles ca poti fi bun la orice daca te straduiesti suficient de mult sau daca investesti suficient timp. Dar puteti economisi mult timp si evita frustrarea daca va lasati punctele forte sa va ghideze spre ceea ce ar trebui sa faceti, in loc sa va fortati sa urmati o cariera care nu vi se potriveste cu adevarat.
De exemplu, s-ar putea sa te fi convins (sau sa-i lasi pe altii sa te convinga) ca nu esti o persoana care se pricepe la matematica, doar pentru a descoperi ca iti place sa folosesti logica pentru a rezolva probleme.
In acest caz, s-ar putea sa aveti de fapt o pasiune pentru un domeniu precum dezvoltarea web, pe care ati fi putut sa o excludeti in prealabil. Este usor sa lasi ideile preconcepute sa te opreasca de la o cariera tehnologica de succes, dar, daca iti acorzi putin timp pentru a-ti analiza punctele tale forte, probabil ca vei fi placut surprins de ceea ce iti spun acestea.
2. Evaluarea trecutului
Pentru a va ajuta sa va clarificati sentimentele fata de locurile de munca anterioare, astfel incat sa puteti cauta caracteristici similare sau diferite in viitor, raspundeti la urmatoarele intrebari despre fiecare loc de munca in care ati lucrat:
Ce mi-a placut cel mai mult si ce mi-a placut cel mai putin la companie?
Ce mi-a placut cel mai mult si ce mi-a placut cel mai putin la cultura industriei?
Ce mi-a placut cel mai mult si ce mi-a placut cel mai putin la seful meu?
Ce mi-a placut cel mai mult si ce mi-a placut cel mai putin la oamenii cu care am lucrat?
Care a fost cea mai mare provocare in legatura cu munca acolo?
Cand am fost cel mai fericit sau cel mai mandru?
Care a fost cea mai mare realizare a mea?
Ce mi-a placut cel mai mult si ce mi-a placut cel mai putin la responsabilitatile mele?
Evaluarea trecutului va poate ajuta, de asemenea, sa va amintiti momentele cruciale pe care le-ati fi putut trece cu vederea si care ar fi aratat clar ca nu erati multumit de munca dumneavoastra. Daca privind in urma incepeti sa descoperiti tipare negative in jurul unui anumit tip de loc de munca sau de cariera, aceasta este o modalitate de a recunoaste ca este timpul sa mergi mai departe.
Este foarte posibil sa pierdeti oportunitati in alta parte care s-ar potrivi mult mai bine cu nevoile si abilitatile voastre. Analiza trecutului tau este o componenta cheie pentru a descoperi tipurile de situatii care iti vor scoate la iveala cea mai buna munca si cea mai fericita persoana.
3.Invata de la specialistii din domeniu
Incepeti sa va acordati timp in cautarea unui loc de munca pentru a solicita si programa interviuri informative cu persoane din domeniile care va intereseaza, sa aflati mai multe despre parcursul lor profesional si sa primiti sfaturi profesionale. Intrebati-i despre locul de munca, despre trecutul si aspiratiile lor profesionale si despre industrie.
Asigurati-va ca va pregatiti cu intrebari in avans, astfel incat sa profitati la maximum de aceste intalniri sau apeluri si, in afara de „multumesc” de la sine inteles dupa aceea, faceti tot posibilul sa gasiti o modalitate de a le rasplati favoarea.
Si nu va limitati la persoanele pe care le cunoasteti sau cu care aveti legaturi. Faceti networking la conferinte si ateliere de lucru.
Participati la discutii pe Twitter, pe alte platforme de socializare (Instagram) sau in grupuri de Facebook. Intrati pe LinkedIn si cititi descrierile posturilor de munca ale oamenilor sau cititi interviuri si articole despre persoane care ocupa posturi pe care le admirati. De exemplu, daca sunteti curiosi sa aflati cum arata o zi din viata unui dezvoltator WordPress, faceti o cautare rapida pe Google si veti gasi probabil o multime de informatii (inclusiv un podcast sau doua) si persoane cu care sa luati legatura.
Inainte de a va indrepta spre o cariera corecta – sau de a exclude complet ceva – asigurati-va ca va faceti o idee despre cum este munca de zi cu zi.
4.Luati in considerare mediul de lucru
Oamenii de la locul de munca pe care il luati in considerare sunt competitivi unii cu altii sau colaborativi? Sunt prieteni in afara biroului? Lucreaza in echipa sau pe cont propriu? Oamenii pot lucra de la distanta sau se asteapta ca ei sa lucreze la birou? Cum este echilibrul dintre viata profesionala si cea privata? Care sunt asteptarile salariale?
Toate acestea sunt intrebari importante pentru potentialele locuri de munca si angajatori atunci cand cautati acel loc de munca de vis pentru a explora diferite optiuni de cariera sau pentru a va schimba complet cariera.
De asemenea, este bine (si usor) sa faceti cateva cercetari initiale pe cont propriu – atat despre industrii in general, cat si despre angajatori in special – folosind cateva cautari pe Google si site-uri de joburi pentru a vedea cum arata o oferta tipica de locuri de munca pentru posturile din domeniul dorit.
Daca stiti ca lucrati cel mai bine ca parte a unei echipe, atunci este important sa gasiti o companie care prioritizeaza o abordare colaborativa. Daca sunteti mai productiv cand lucrati singur sau daca nu va place munca cu norma intreaga, atunci s-ar putea sa va fie mai bine sa lucrati ca freelancer sau cu un contract care va permite sa va gestionati singur si sa va stabiliti propriile conditii.
Acelasi lucru este valabil si pentru preocuparile legate de programari si flexibilitate. Daca va simtiti bine intr-un mediu structurat si preferati sa raportati direct la un manager pentru indrumare, atunci ati putea cauta un loc de munca traditional, de la 9 la 5, intr-un mediu de birou.
Dar daca preferati libertatea de a lucra de acasa sau pe drumuri ca nomad digital si va simtiti mai confortabil sa fiti propriul sef sau supraveghetor, atunci cautarea carierelor la distanta va fi esentiala pentru fericirea carierei dvs.
5.Fa ceea ce te face fericit (chiar daca nu stii ce inseamna asta pentru cariera ta)
Doua intrebari esentiale pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand vine vorba de cariera dumneavoastra sunt:
Ce va place atat de mult sa faceti incat sa fiti dispus sa o faceti pe gratis?
Ganditi-va la asta: Daca iti place atat de mult un lucru incat l-ai face fara sa fii platit, nu ar fi oare faptul de a fi platit pentru asta definitia unui loc de munca de vis?
Incercati sa va imaginati care este acea „slujba penttu care ati lucra pe gratis” si apoi incepeti sa o conectati cu posibilitati platite in acelasi domeniu.
Ce v-ar face cel mai fericit (adica NU ceea ce v-ar aduce cei mai multi bani)? Daca ar fi sa cautati pe Google „gasiti jobul visurilor”, ce raspuns ati dori sa apara?
Desi toti trebuie sa ne platim facturile si speram sa ne ramana bani pentru o viata confortabila, nu ar trebui sa alegeti neaparat cel mai prestigios loc de munca doar pentru a putea impresiona oamenii la petrecerile de cocktail.
In schimb, pentru o mai mare fericire pe termen lung, alege o profesie care te va face cel mai fericit si care iti va permite sa te dezvolti si sa inveti.
Asadar, gandeste-te la ceea ce te intereseaza cu adevarat, nu la ceea ce pare neaparat cel mai profitabil sau cel mai performant pe hartie.
Incercati sa identificati acele lucruri care va captiveaza in asa fel incat sa reusiti intotdeauna sa starniti cel putin o scanteie de pasiune pentru ele si folositi aceste interese pentru a va ghida spre o cariera aplicabila.
Gasirea unui loc de munca de vis nu ar trebui sa insemne niciodata sa compromiti ceea ce reprezinti sau ceea ce iti doresti de la viata ta profesionala, iar vestea buna este ca nu trebuie sa fie asa.
Urmand sfaturile de mai sus, va puteti dezvolta un sentiment clar a ceea ce va face sa va simtiti bine in legatura cu cariera, astfel incat sa puteti gasi oportunitati de angajare si un parcurs profesional care sa se potriveasca cu adevarat dorintelor si nevoilor dumneavoastra.
S-ar putea sa credeti ca nu stiti ce va doriti, dar cu putina reflectie si determinare va veti da seama in curand ca, de fapt, este chiar la indemana.
Sa luam un caz concret. Daca doresti de exemplu sa iti schimbi cariera si sa lucrezi in domeniul videochatului, uite cateva caracteristici pe care trebuie sa le ai ca sa activezi in acest domeniu:
-Limba engleza la nivel mediu
-Aspectul fizic ingrijit
-Deschiderea la nou
-Cunostintele de psihologie
-Capacitatea de seductie
Asadar, un model de videochat de succes indeplineste simultan aceste 5 puncte. Nimeni nu are pretentia ca de la inceput sa stii ce ai de facut, pentru ca acest lucru este imposibil. Tot ce trebuie sa stii este ca beneficiezi de suport din partea studioului de videochat pe care ti-l alegi.